
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FOR  

CAP REGULATION 1-2 – PUBLICATIONS MANAGEMENT 

1. Do all current publications issued by regions and their subordinate units become invalid on 
November 7, 2016? 

It depends on the document: 

Policy letters and similar documents that direct requirements or establish procedures 
are prohibited. 

Supplements and OIs to current regulations will not need to be rewritten until the 
parent regulation is revised. 

In accordance with ICL 17-02 (15 Mar 17) to CAPR 173-1, Financial Procedures and 
Accounting, Financial Management Procedures (FMP) will now be issued as 
supplements or OIs depending on their purpose.  They will be submitted to CAP/FM for 
approval and posted on the Supplements and OIs publication pages. 

2. What is the procedure for existing OIs and supplements? 

All currently approved OIs and supplements must be sent to the CAP/DA, 
pubs@capnhq.gov for posting on the CAPMembers.com publications website.  CAP/DA 
should receive these publications by 7 Nov 16 to satisfy the requirement of paragraph 
8.3.3.4. 

If the existing OI or supplement was previously approved by NHQ, they will remain current 
until the parent regulation (for supplements) is revised.  For these publications, 
recertification will occur on the anniversary of its original implementation date (paragraph 
8.3.4.). 

If the existing OI or supplement was not previously approved by NHQ, it needs to be 
submitted to the applicable OPR immediately for approval and posting on the publications 
website. 

3. Do supplements and OIs require “compliance elements” as Attachment 1? 

Yes, they do.  (Paragraph 7)  As a general rule, the existence of supplements and OIs are 
reviewed during compliance inspections only if the parent regulation requires their 
issuance.  However, in contrast, the contents (i.e. requirements) of the supplement/OI are 
usually only assessed for compliance during subordinate unit inspections.  Supplement and 
OI OPRs are responsible for monitoring and tracking subordinate unit compliance. 

4. Do operating instructions written by the wing apply only to Wing HQ? 

Yes, OIs are applicable only to the chartered unit issuing them, unlike supplements that are 
applicable to the issuing unit and all subordinate units.  (Paragraph 8.3.2.3. and 
Attachment 4) 

5. Our unit has OIs that do not correspond with a specific regulation.  What happens to them?  

https://www.capmembers.com/media/cms/1702_ICL_R1731__15_MAR_2017_7ABD93C0A854B.pdf
https://www.capmembers.com/forms_publications__regulations/approved-supplements-and-ois-by-region/
mailto:pubs@capnhq.gov


The subject matter will still align with a functional department within NHQ and should be 
sent to that OPR for approval.  Keep in mind that supplements and OIs should be used 
sparingly.  Unless the parent regulation requires a supplement or OI, they should be the 
exception and not the norm. (Paragraph 8.3.2.1.) 

6. Where do I find templates for OIs, supplements and waivers?  
https://www.capmembers.com/forms_publications__regulations/publications-
management/  

7. I have a policy letter that is critical.  What should I do? 

Carefully review the policy and determine if it is really necessary.  If not, rescind the letter.  
If you believe it critical, rewrite it as a supplement or operating instruction and submit it 
through your chain of command to the appropriate NHQ office of primary responsibility 
(OPR). 

8. How does the regulation effect wing and region communication plans, mission exercise 
plans, improvement plans in AARS, etc.? 

CAPR 1-2 will not affect the development of plans.  As a general rule, plans are tools to 
help guide a unit to a desired end state and may provide “how to” information for 
attaining the desired end state.  For example, a disaster response plan guides a unit on 
how to recover from a disaster; the desired end state being to return to normal operations.  
Although a regulation may require development of a plan and direct its minimum contents, 
the plan itself serves more to promote a readiness posture than a list of “go do” 
requirements.  As such, plans are more closely related to nondirective pamphlets. 

9. Does my chain of command have to approve every publication? 

Each parent regulation will eventually define their respective supplement and OI approval 
process. (Paragraph 8.3.3.)  If the supplement or OI is associated with Air Force Assigned 
Missions or federally provided resources, it must be coordinated with intermediate levels 
of command and the CAP region and CAP-USAF liaison region prior to being sent to NHQ 
for approval. (Paragraph 8.3.3.2.) 

10. Can any unit really issue a pamphlet? 

Yes, pamphlets are nondirective publications and may be issued at any level unless limited 
or prohibited by the regulation pertaining to the subject matter.  (Paragraph 9) 

11. Is NHQ approval required to supplement Index 0-2? 

No, indexes are not directive in nature and may be developed locally without higher 
approval.  No supplement is needed.  (Paragraphs 14.1, 14.2 and 14.3) 

12. Is there concern NHQ OPRs will be inundated with publications to approve? 

Although some increase is anticipated, most NHQ OPRs currently review and/or approve 
supplements and OIs to their respective regulations. 

Contact CAP/DA, Jeanne Stone at jstone@capnhq.gov with any additional questions. 
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